viernes, 4 de mayo de 2012

"El valencià que ens ensenyen a les escoles és un idioma inventat"

Mario Vidal | Responsable de premsa i comunicació de la Plataforma Jovenil Valencianista


El menyspreu a la seua llengua, el desconeixement de la seua historia i la falta de polítiques que mantinguen viu el patrimoni cultural caracteritzen la societat valenciana. Mario Vidal (Monòver, 1990), estudiant de tercer de Periodisme a la Universitat de València i compromés amb la seua identitat social, és el responsable de prensa i comunicació de la Plataforma Jovenil Valencianista. Aquesta associació va nàixer al 2004 per a difondre i promoure la cultura valenciana entre els jóvens.

Pregunta: Per què els valencians no són conscients de la seua identitat com a poble?

Resposta: Els valencians sí que són conscients de la seua identitat però en els últims anys ha hagut una pèrdua progressiva de l’interés per ser valencià.

P: Per què el valencianisme polític no està representat a les Corts?

R: Els principals partits polítics del govern valencià estan sotmesos a altres forces i interessos que no són valencians. Els interessos del PP i PSOE estan primer en Espanya i després en la Comunitat Valenciana i els interessos d’Esquerra Unida (EU) i Coalició Compromís estan en Catalunya. La societat valenciana no té una representació propia en les Corts, per tant, s’entén que no hi haja cap sentiment de ser valencià.

P: Però els partits polítics diuen que són valencianistes.

R: PP, PSOE, EU i Coalició Compromís es denominen valencianistes i no ho són. Encara que hi haja una pèrdua d’identitat valenciana, presentar-se als ciutadans com a valencianista continua tenint crèdit electoral. Qualsevol partit que vulga tenir representació en les Corts, no s’atreviria a dir que no és valencianista.

P: El govern valencià està matant la identitat del seu poble?

R: Sí, però no només els polítics estan matant-la, sinó també la societat valenciana. Els valencians s’han deixat convèncer pels interessos nacionals dels partits polítics i consideren millor formar part d’Espanya i de les seues necessitats que preocupar-se dels seus interessos com a poble.

P: Per què hi ha valencians que reneguen de la seua llengua?

R: No és casualitat que tots el valencians diguem que parlem mal el valencià. Nosaltres no el
parlem mal, sinó que l’idioma oficial que ens ensenyen no és el nostre. El valencià normatiu que hem d’estudiar és un idioma inventat, un barreig de català i valencià, i els valencians no ens identifiquem amb aquest idioma importat de Catalunya. Les escoles, instituts i universitats ens diuen que parlem mal el valencià i, conseqüentment, rebutgem parlar en la nostra llengua.

P: Aleshores, què és el que parlen els valencians?

R: Parlem valencià però no el que estudiem als centres educatius.

P: Per què el govern recolza el “valencià inventat” i no el que vertaderament parla el poble?

R: Perquè el PP és un partit espanyol: en primer lloc fomenta el castellà i després, si de cas, el valencià.

P: En l’aspecte lingüístic, València és una subordinada de Catalunya?

Mario Vidal estudia Periodisme a València i és
membre de la Plataforma desde 2007 / M. Vidal
R: Sí. Els polítics han subordinat València primer a Catalunya i després a Madrid. El PP de la nostra comunitat mai ha tingut personalitat valenciana.

P: Molts valencians es diferencien dels catalans, és una confusió o una realitat?

R: Els valencians tenim una personalitat històrica que en cap moment hem compartit amb Catalunya. Les costums catalanes i valencianes són diferents i molts s’enganyen quan pensen que, com compartim idioma, també compartim tradicions.

P: Valencià i català no és el mateix idioma?

R: No. Hi ha textos de 1400 que ho demostren. Oficialment les dues llengües són iguals, però això no vol dir que siga veritat.

P: Catalunya vol aprofitar-se de la feblesa de la identitat valenciana per a crear un futur junts?

R: Possiblement sí. Però ara mateixa se’n pot aprofitar Catalunya i Espanya perquè els sentiments valencians són mínims.

P: El futur del valencianisme està als Països Catalans?

R: La Plataforma no contempla que València deixe de ser una provincia d’Espanya per a ser una província de Catalunya perquè seria un insult per a la nostra personalitat històrica.

P: La identitat valenciana ha mort?

R: Una identitat històrica tan forta com la nostra no va a morir, almenys en els pròxims 50 anys. En canvi sí és possible que el sentiment valencianista es reduïsca encara més en el futur.

No hay comentarios:

Publicar un comentario